+36 47 352 003   |   szinhaz@tokaj.hu   |   3910 Tokaj, Serház út 55.

Advent a Hargitán

Az év utolsó előadásával zárult a 2021-es évad a tokaji Paulay Ede Színházban. Sütő Ferenc: Advent a Hargitán c. darabját a Zenthe Ferenc Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal közös koprodukciójában mutatták be a borvidék névadó településén, december 22-én.

Az előadást eredetileg a tavalyi bérletes szezonban mutatták volna be, ám akkor a koronavírus okozta helyzet nem tette lehetővé a színházak működését. Persze ez nem azt jelenti, hogy a „Krisztusi kort” megélt történet aktualitását vesztette volna.

- Az időszerűségét az adja, hogy a darabban szereplő lányom elszakad otthonról, külföldre megy és ottragad. Ez a fajta elvándorlás, a családok fölszakadása nagy kérdésként volt föltéve Sütő András által és még most is itt izzik körülöttünk. Számomra a család a legfontosabb közösség, aminek a felelőse vagyok. Erre a kötelékre nagyon nagy szükség van - mondta el a darab kapcsán Szarvas József Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész.

Szépség és fájdalom
Árvai Rékát, az otthonától távol szakadt lányt Tarpai Viktória alakította. Érdekes párhuzam, hogy szerepében ugyan Erdélyből származó főszereplőt a Kárpátalján született Jászai Mari-díjas színésznő játssza.
- Nagyon sok párhuzamot fedezek fel napjainkban is. Az utóbbi években erősen megindult az elvándorlás, rengeteg fiatal ment el a szülőfalumból. Nemcsak a férfiak, hanem a nők is szerencsét próbálnak a jobb megélhetés reményében, de ennek a dolognak van egy nehéz oldala is. A darab sok szépséget is tartalmaz a sok fájdalom mellett - emelte ki Tarpai Viktória, aki hozzátette, hogy az előadás mondanivalója aktuális és értékes (hosszútávon) is.

A darabnak van emelkedettsége szenteste idején
Az Advent a Hargitánt sokan feldolgozták már, 1989-ben film is készült belőle. A Zenthe Ferenc Színház által bemutatott darab rendezője, Susán Ferenc szerint nehéz ezektől elvonatkoztatni, de nem a korábban látottakból indultak ki.
- Mi, az alkotók kerestük ennek az anyagnak a maiságát. Nem egy régi darab, de azóta történt egy s más akár Erdélyben, akár nálunk. Én úgy érzem, hogy ez egy teljesen mai szöveg és történet, aminek van egy emelkedettsége az advent és a szenteste idején. Az alapaktualitás a család, az összetartozás, a magány, a remény, az, hogy újra összeáll valaha minden - mondta a Vastaps-díjas rendező.

Tokajban már korán indulnak a kulturális programok
A 2021-es szezon ugyan véget ért a tokaji Paulay Ede Színházban, de a következő előadásra mégsem kell sokat várni. Január 1-jén Csík János és a Mezzo zenekar jó hangulatú koncertjével kezdődik a 2022-es év Tokajban.

 


Nyomtatás   E-mail

Paulay Ede Színház képgalériája

Elérhetőségek

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár

3910 Tokaj, Serház u. 55.
Telefon: 06 47 352 003
E-mail: szinhaz@tokaj.hu

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
+36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu

Németi Ferenc Városi Könyvtár
Paulay Ede Színház