+36 47 352 003   |   szinhaz@tokaj.hu   |   3910 Tokaj, Serház út 55.

Hírek

A magyarság legfényesebb napjára emlékeztünk a 950 éves Tokajban

Március 15-én, szerdán - a Petőfi emlékévben, a 950 éves Tokajban - az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztünk a tokaji Kulturális Központ szervezésében.

Amikor tavasszal az egész ország piros, fehér, zöldbe, nemzeti színbe öltözik, és a szív felett megjelennek a kokárdák, jelzik: március 15-ére, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicső napjaira, annak hőseire emlékezünk. Így történt ez a tokaji aszú névadó városában, a 950. évfordulóját idén ünneplő Tokajban is.

Előzetesen a szeszélyes, kedvezőtlen (esős, szeles, hideg) időjárási körülmények miatt döntöttünk úgy (az iskola vezetésével közösen), hogy az ünnepséget új helyszínen, a II. Rákóczi Ferenc Tehetséggondozó Általános Iskolában rendezzük meg.

A magyar nemzet legkedvesebb tavaszi ünnepén Posta György, Tokaj város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Kiemelte azt, hogy 950 éves Tokaj, a magyarság emblematikus városa, a tokaji aszú névadó települése, hungarikum, világörökségi helyszín, a fehér borok, a színes kultúra és a tolerancia városa. A városvezető felsorolta az idén jubileumot ünneplő oktatási intézményeket is. Petőfi Sándort (aki 200 évvel ezelőtt született) pedig a legnagyobb magyar költőnek nevezte. Posta György polgármester szerint tisztelegnünk kell az elődök előtt, és belőlük kell erőt merítenünk. Gondolatait egy Kossuth Lajos idézettel zárta: „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”

Az ünnepi szónoklat után az óvodások és az általános iskolások idézték fel a 175 évvel ezelőtti eseményeket: a nemes eszmékért könnyen hevülő, nem egyszer önfeláldozó, hősi tettekre kész és képes fiatalok tetteit, a 12 pontot, Petőfi Nemzeti dalát, a népmozgalomhoz csatlakozó nyomdászok közreműködését, a magyar hadsereg megszervezését.

KÖSZÖNET a „legifjabb forradalmároknak” és az őket felkészítő pedagógusoknak a színvonalas műsorért! A közreműködők: a Tokaji Gyermekkert Óvoda és Bölcsőde képviseletében Csizmarik Jánosné, Csordás Sándorné, Joó Anita, Mozgi Hedvig, Tereminé Szegedi Zsuzsanna, Veresné Székely Nikoletta. A II. Rákóczi Ferenc Tehetséggondozó Általános Iskolából (4. osztály) Fekete Anna és Csordás Sándor, a Térségi Alapfokú Művészeti Iskolából Topor Krisztina.
Azt is köszönjük az óvodásoknak, és az általános iskola diákjainak és tanárainak, valamint a Tengerszem Integrált Szociális Intèzmèny Borsod-Abaúj-Zemplèn Vármegye Nektár Otthon lakóinak, dolgozóinak, hogy ünnepi díszbe „öltözették” a várost.

Az ünnepséget követő koszorúzáson az önkormányzat és helyi intézmények vezetői mellett több helyi civil szervezet is elhelyezte a megemlékezés virágait a Klapka és a Petőfi emléktáblánál.

A megemlékezés során szívesen idéztük, néha át is éltük 1848-49 eseményeit, éreztük a kor hangulatát, s majd vittük magunkkal az ünnepi pillanat örökérvényű igazságait.

A fotókat Erdős József készítette.

Dr. Fintor Gábor
intézményvezető

Kulturális Központ képgalériája

Elérhetőségek

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár

3910 Tokaj, Serház u. 55.
Telefon: 06 47 352 003
E-mail: szinhaz@tokaj.hu

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
+36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu

Németi Ferenc Városi Könyvtár
Paulay Ede Színház